Vloerverwarming wordt steeds populairder in Nederland. Steeds vaker wordt er voor vloerverwarming als hoofdverwarming gekozen omdat het huis dan gelijkmatig wordt verwarmd. Dit type verwarming werkt efficiënter dan een normale verwarming met cv-ketel installatie. Hierdoor bespaar je niet alleen op je energierekening, je bent ook nog eens milieubewust bezig omdat je minder gas verbruikt. Deze website is in het leven geroepen om toekomstig gebruiker te voorzien van alle noodzakelijke informatie. Daarnaast kun je meerdere offertes van diverse specialisten vergelijken. Op deze manier kun je op je gemak een weloverwogen keuze maken.
Vloerverwarming is de meest aangename warmte die u kunt wensen, dit kom doordat vloerverwarming voor 60% uit stralingswarmte bestaat en er nauwelijks luchtcirculatie plaats vindt.
Tegenwoordig kan vloerverwarming onder bijna elke type vloer. Wat eerst alleen maar onder een tegelvoer kon, kan nu dus ook onder een houten of tapijtvloer.
Kiezen voor de juiste manier van verwarmen
Wanneer kiest u ervoor om vloerverwarming als hoofdverwarming te gebruiken en wanneer kiest u ervoor om vloerverwarming als bijverwarming te gebruiken.
Wanneer de woning voorzien is van goede isolatie kan u vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken, maar als dit niet het geval is of wanneer het gaat over een zeer hoge ruimte, dan is het lastig en zal er een extra warmtebron nodig zijn om een ruimte op te warmen. Het is ook belangrijk om het juiste vloerverwarmingssysteem te kiezen dat past bij jouw huis!
Vloerverwarmingssystemen zijn grofweg te onderscheiden in 3 soorten.
Vloerverwarmingsmatten zijn speciale matten die zijn voorzien van een speciale bekabeling waardoor ze rechtstreeks onder de vloer geplaatst kunnen worden. De korte afstand ten opzichte van de vloer is interessant, want op deze manier wordt de warmte rechtstreeks aan de ruimte afgegeven en dat zonder dat er ook maar enig verlies kan optreden.
In een situatie waarin de dekvloer al bestaand is, worden er sleuven gefreesd waarin vervolgens de buis gelegd wordt. Het infrezen kan tegenwoordig in zand/cementdekvloeren, tegel- en natuursteen vloeren, beton en anhydride. Bij tegel- en natuursteen vloeren is het belangrijk dat deze goed vast op de ondervloer liggen. Een vloer die in de specie geplaatst is, zal zelden problemen geven maar een tegelvloer in de lijm zal vaak los trillen. Deze moet dan eerst verwijderd en eventueel geëgaliseerd worden.
Wanneer er geen cementdekvloer aanwezig is of frezen onmogelijk wordt de vloerverwarmingslang gebonden op gegalvaniseerde staalmatten, ook wel krimpnetten genoemd. Op de dragende vloer wordt eerst reflectiefolie aangebracht om warmteverlies naar beneden tegen te gaan en om voor een goede spreiding van de warmte te zorgen. De randen worden voorzien van randisolatie om de kans op krimpscheuren te minimaliseren en warmteverlies naar de wanden te voorkomen zodra de dekvloer eenmaal gestort is. Hierna worden gegalvaniseerde netten geplaatst, waarop de vloerverwarmingslang wordt bevestigd.